Освіта Бершадщини у 2021 році

   Одним з пріоритетів Бершадської територіальної громади є забезпечення конституційних гарантій доступності та рівності прав громадян на отримання якісної освіти, оновлення та удосконалення змісту, форм і методів організації навчально-виховного процесу в закладах загальної середньої та позашкільної освіти, сприяння інноваційному розвитку освітнього середовища, вдосконалення мережі закладів освіти відповідно до потреб територіальної громади, забезпечення належного рівня їх поточного утримання та функціонування, сприяння збереженню здоров’я дітей, забезпечення раціональним та якісним харчуванням, впровадження нових технологій з розвитку освіти.
    Освітній процес у територіальній громаді забезпечують 56 закладів: 24 заклади загальної середньої освіти, 26 закладів дошкільної освіти, 3   позашкільні заклади, Бершадський професійний ліцей, КУ «Бершадський інклюзивно-ресурсний центр», КУ «Бершадський центр професійного розвитку педагогічних працівників».
   Базисом системного розвитку дитини, фундаментом творення якісно нового освітнього процесу є дошкілля. Наймолодшими учасниками освітнього процесу є 1131 вихованець, які сьогодні відвідують садочки громади.
  Загальна середня освіта реалізовується в 14 закладах загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів, 9 закладах І-ІІ ступенів та 1 навчально-виховному комплексі. У них навчається 4461 учень у 279 класах із середньою наповнюваністю 16 учнів та працює 580 педагогів.
  У районі функціонує Бершадський професійний ліцей, який надає освітні послуги із здобуття двох робітничих професій:
-   кухар-кондитер;
- тракторист – машиніст сільськогосподарського виробництва ( категорії „А1”), водій автотранспортних засобів (категорії „С”), водій автотранспортних засобів (категорії „В”).  В закладі  здобувають освіту та професію по двох інтегрованих напрямках 86 учнів.
   Позашкільна освіта представлена 4 закладами (Бершадська станція юних натуралістів, Бершадська станція юних техніків, Будинок дитячої творчості, КО «Бершадська дитячо-юнацька спортивна школа «Ровесник»), у яких навчанням охоплено 1626  вихованців. 
    Функціонує комунальна установа «Бершадський інклюзивно-ресурсний центр», штат якої нараховує сім педагогічних та технічних працівників. 39 особливих дітей у 14 закладах загальної середньої освіти району охоплені інклюзивною формою навчання. Отже, 1394 працівників забезпечують освітній процес для 5678 вихованців у громаді.
   У Бершадській територіальній громаді організовано підвіз дітей до закладів освіти 9 шкільними автобусами. В загальній кількості підвозом охоплено 348 дітей та 50 педагогічних працівників (100% від потреби).



    Якість освіти базується на двох ключових орієнтирах – це фаховий вчитель та сучасна матеріальна база. Загальний зведений бюджет освіти району в 2021 році становить 229 млн. 213 тис. 884 грн.:

˗   заробітна плата – 198 млн. 435 тис. 834 грн. (87%), з них: освітня субвенція становить
    112 млн. 832 тис. 321 грн., місцевий бюджет – 85 млн. 603 тис. 513 грн.

-   енергоносії – 16 млн. 648 тис. 348 грн.(7,3%);

-   харчування – 3 млн. 768 тис. 350 грн. (1,6%);

-   інше 10 млн. 361 тис. 352 грн. (4,5%).

Міністерство освіти і науки України здійснило розрахунок освітньої субвенції за новими підходами на основі нового адміністративно-територіального устрою із застосуванням таких критеріїв, як щільність та кількість населення відповідної громади, а також відсотка населення, яке проживає у сільській місцевості, механізму коригування розрахункової наповнюваності класів залежно від фактичної наповнюваності класів.
     У 2021 році, зважаючи на запровадження нових підходів до формульного розрахунку обсягу освітньої субвенції у Бершадській міській територіальній громаді, існує незабезпеченість видатків на виплату заробітної плати педагогічним працівникам закладів освіти. Це є наслідком утримання неефективної мережі.
    Дефіцит освітньої субвенції (заробітна плата педагогічних працівників) у 2021 році становить 10 млн. 971 тис. грн., який вдалося частково перекрити залишком освітньої субвенції – 7 млн. 915 тис. грн., не вистачає на заробітну плату вчителів – 3 млн. 056 тис. грн. У разі наявності закладів загальної середньої освіти з низькою наповнюваністю класів місцева влада змушена буде покривати дефіцит коштів освітньої субвенції за рахунок власних доходів.
    Минулі роки залишок освітньої субвенції використовували на придбання комп’ютерної техніки, інтерактивних комплексів, шкільного автобуса тощо. Як приклад:

-  2018 рік залишок становив 4 млн. 708 тис. грн., за рахунок якого придбано комп’ютерна техніка;

-   2019 рік – 1 млн. 408 тис. грн. виділено співфінансування для закупівлі шкільного автобуса Баланівського ЗЗСО І-ІІІ ст. та здійснено монтаж системи пожежогасіння в Устянському ЗЗСО І-ІІІ ст. У цьому році залишок субвенції 2020 року - 7 млн. 820 тис. грн. перераховано на заробітну плату педагогічних працівників.

 Відділом освіти та спорту Бершадської міської ради здійснено аналіз ефективності існуючої мережі закладів загальної середньої освіти, з урахуванням матеріально-технічної бази, кадрового потенціалу, наявної дорожньої інфраструктури, демографічних показників та потреб населення у високоякісних освітніх послугах та проаналізовано розрахункові видатки на утримання комунальних закладів освіти.
   З метою раціонального ефективного використання фінансових ресурсів, недопущення заборгованості відділом освіти та спорту Бершадської міської ради розроблено План оптимізації мережі закладів загальної середньої освіти, що належать до комунальної власності Бершадської міської територіальної громади.



20.05.2021 | Aдмін

Вернутись назад