Що таке пріоритетність заяв при виборі ВУЗу?

      Що таке пріоритетність заяв до закладів вищої освіти та як цю інформацію використати на благо, а не на шкоду своєму майбутньому. Не усі знають, що відбір до ВНЗ здійснюється не лише на основі конкурсних балів, але й на основі показника пріоритетності заяв вступників.
   Цілком ймовірна ситуація, що вступник отримує достойні балі на ЗНО, але через неправильний розподіл пріоритетів між заявами до університетів, на бюджет він не вступає. Або ж, маючи однакові бали з іншим вступником, обирають не його, бо він поставив низький пріоритет заяві при подачі. Прикро, чи не так?  
       Розберімося, у чому ж справа. У 2021 році вступник може подати до 5 заяв на бюджет та до 30 заяв на контакт. При цьому для кожної з 5 заяв він визначає пріоритетність, де 1 — найбільш бажаний вступ. Після подання заяв пріоритетність не може бути змінена.

 Ми сформували алгоритм дій вступника - 2021:

- Сформуйте список спеціальностей/університетів, до яких хотіли б вступити. Зробіть це прямо зараз, якщо ще цього не зробили.
Дослідіть, якими були прохідні бали на вашу спеціальність у 2019-2020 роках, щоб зрозуміти рівень необхідних знань. Це можна зробити в Єдиній державній електронній базі з питань освіти.
- Порівняйте рівень балів усіх університетів та складіть рейтинг від найбільшого до найменшого.
Після того, як вам стануть відомі ваші результати ЗНО-2021, помірковано розподіліть пріоритети між заявами до ВНЗ.
 
 


 А тепер кілька прикладів, щоб було зрозуміліше.

     Ви плануєте вступати у Києві на правничу спеціальність. Переглянувши список вступників на цю спеціальність до Київського національного університету імені Тараса Шевченка, ви побачите, що у 2019-2020 роках середній бал з трьох предметів був 190. Тому якщо ви не набрали такого рівня балів, вам немає сенсу подавати туди заяву. А ось в Київському національному торговельно-економічному університеті середній бал з трьох предметів був 186. Ваші результати ЗНО на цьому ж рівні, тому ви можете сміливо подавати заяву до цього університету з пріоритетом 1.
   Напевно ви вже здогадалися, що для 4 та 5 пріоритетів варто обирати спеціальності/університети з меншими прохідними балами, щоб застрахувати себе у разі невдачі. І ось тут іноді трапляється ситуація, що після конкурсного відбору у вступника постає непростий вибір. Він вступає лише на спеціальності з пріоритетом 4/5, але при цьому рекомендований для зарахування на контрактну форму навчання на спеціальності з пріоритетом 1/2/3. Тоді перед ним постає вибір — піти на контракт на бажану спеціальність чи все ж таки на бюджет, але на спеціальність, яка не викликає захоплення. 
      Тому готуйтеся до вступу уважно і досліджуйте усю інформацію завчасно!
Детальніше про пріоритетність заяв при вступі можна дізнатися з наказу МОН про умови прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2021 році.
 
      Бажаємо вдало розподілити пріоритети і вступити до омріяного університету!
 


20.04.2021 | Aдмін

Вернутись назад