До уваги випускників та батьків!

    Після новини про звільнення від ДПА 11-класників цього року в учнів та батьків виникло чимало питань. Зараз спробуємо розібратися, що означає це рішення для випускників-2021. 

Нагадуємо, що сучасна система ЗНО передбачає для 11-класників складання іспитів “2 в 1” так би мовити, за які учень отримує:
Оцінку в шкільний атестат (оцінка ДПА за шкалою 1-12 балів) та
Бал для вступу до ВНЗ (результат ЗНО за шкалою 100-200 балів).
  Скасували першу складову, точніше зробили її необов'язковою. Учень самостійно вирішуватиме, чи отримувати йому оцінку за ДПА в свідоцтво про повну загальну середню освіту.
Розглянемо 4 сценарії випускника-2021, щоб зрозуміти суть рішення.
 СИТУАЦІЯ №1. Учень 11 класу не планує вступати до університету у 2021 році. ДПА для нього — це можливість підвищити бал свідоцтва про освіту, але його і так усе влаштовує. У лютому він зареєструвався на проходження ДПА, але після вчорашньої новини зрадів, що не буде проходити ці тестування. Таким чином в його свідоцтві про повну загальну середню освіту буде зазначено, що він звільнений від проходження ДПА.
СИТУАЦІЯ №2. Учень 11 класу планує вступати до університету у 2021 році. Він сумлінно готувався і впевнений, що матиме високі результати. Він має бажання покращити середній бал документа про освіту, тому проходитиме всі заплановані тестування і попросить виставити йому оцінки за ДПА в додаток до свідоцтва про повну загальну середню освіту.
Учень пройде тестування з 4 предметів:
 - Українська мова / українська мова та література
 - Математика
 - Історія України / іноземна мова 
 - Історія України / іноземна мова / біологія / географія / фізика / хімія
СИТУАЦІЯ №3. Учень 11 класу планує вступати до університету у 2021 році. Він хоче зосередитись лише на підготовці до вступу і не витрачати час на підготовку додаткового 4-го предмету лише для того, щоб покращити середній бал документа про освіту. Тож він складатиме ЗНО з трьох предметів і не ініцюватиме внесення оцінок ДПА у свій документ про освіту. У його свідоцтві про повну загальну середню освіту буде зазначено: “звільнений від проходження ДПА”.
СИТУАЦІЯ №4. Учень 11 класу планує вступати до університету за кордоном. 
Він має самостійно визначити, чи потрібно йому підвищити бал атестату за рахунок оцінок ДПА. Якщо потрібно — він складає ДПА, якщо ні — не складає.
Успіхів!
 


Продовження тексту новини



20.04.2021 | Aдмін

Вернутись назад