Памʼятай про Крути!

«Україна відбулася завдяки Армії» - напишуть історики про феномен Крут. Ці слова актуальні сьогодні як ніколи. Я добре пам’ятаю розповіді чоловіка, який пішов добровольцем в 2014 до війська і відразу потрапив в горнило війни. З чого починалася тоді наша Армія?!! Але ворог не знав, що ми за насіння... Що рух до волі і до життя не спинити.

Сьогодні День пам'яті героїв Крут. Сто три роки між нами. І знову війна, і ворог той самий. І багато схожих в деталях зрад, байдужості, ницості, наче історія нас нічого не вчить.

Мабуть, ми погані учні. Бо є ті, що душу й тіло готові покласти за нашу свободу, а є ті для яких досі «какая разніца»… То може нарешті почнемо вчитися? Щоб знову нам повторно не проходити схоже практичне завдання...

Бій під Кру́тами відбувся 29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути, за 130 кілометрів на північний схід від Києва.

Бій тривав 5 годин між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.

Пʼять годин на морозі відстоювали свободу, хоч і розуміли, що сили далеко не рівні!  На одного юнака – десятеро…

Вічна Слава Героям Української нації! Світла пам’ять!

 

Дара Корній, українська дитяча письменниця,

за матеріалами особистого сайту



Продовження тексту новини



29.01.2021 | Aдмін

Вернутись назад