Цікаві факти про Конституцію України

    28 червня ми відзначатимемо День Конституції України.
    День Конституції – одне із головних державних свят України. Адже Конституція є Основним законом країни, який гарантує кожному громадянину права і свободи, а також визначає політичний устрій держави.
     Єдине свято закріплене в Конституції 
    28 червня – День Конституції України – є єдиним державним святом, яке закріплене в самій Конституції України.
Стаття 161. День прийняття Конституції України є державним святом – Днем Конституції України.
     П’ять років очікувань 
    Основний закон України у теперішньому його вигляді був ухвалений лише через 5 років після проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року. 


Перший проект Конституції, який робоча група на чолі з першим головою Конституційного суду України Леонідом Юзьковим розробила ще на початку 1992 року, не був реалізований через перманентні протистояння між тодішнім президентом Леонідом Кравчуком та Верховною Радою України.
За 6 років – з 1990 до 1996 – було запропоновано 15 проектів Конституції України. Якби була прийнята редакція Конгресу українських націоналістів, Крим би не став Автономною республікою, а був би 25-ю областю України. 
Що виголосили після прийняття Конституції? 
У ніч на 28 червня 1996 року, після майже доби безперервної роботи, Верховна Рада нарешті ухвалила і ввела в дію Основний закон держави – Конституцію України. Цій важливій події передували шість років важкої праці, консультацій, дебатів і домовленостей. 
Сталося це о 9:18 ранку 28 червня 1996 року. «Є Конституція!», – такими були перші слова тодішнього голови Верховної Ради Олександра Мороза після ухвалення Конституції 315 голосами народних депутатів. 
Як незалежна держава Україна прожила без власної Конституції близько п'яти років і стала останньою з пострадянських країн, де ухвалили Основний закон. 
Міжнародне співтовариство привітало ухвалення Конституції України та визнало її однією з найдемократичніших у світі.
Скільки змін внесли до Конституції? 
За 21 рік до Конституції України було внесено 6 змін. Востаннє вони були внесені 2 червня 2016 в частині правосуддя. Ще 7 законопроектів про зміни до Конституції були попередньо схвалені, але не прийняті в цілому як закони або ветовані Президентом, один законопроект не розглядався на наступній сесії після попереднього схвалення. 
Мініатюра основного 3акону 
22 серпня 2011 року в Києві була презентована перша мініатюрна Конституція України. Автори ідеї пояснили, що задум такого проекту в тому, аби привернути більше уваги громадян до законодавства. Мініатюрна рукописна книжечка «Конституція України», розміром 2х3 сантиметри, включає 160 рукописних сторінок, літери висотою не більше 1 міліметра можна читати без окулярів. Її створення зайняло приблизно два місяці.
Електронна Конституція України для дітей
У 2019 році в мережі Інтернет з’явилася електронна Конституція України для дітей у вигляді коміксів. Авторами Конституції у коміксах стали брати Капранови, а художником – Олександр Костенко.
День в історії. Прийняття Конституції України
https://www.youtube.com/watch?v=9a1FqOibPfk

 
 


28.06.2020 | Aдмін

Вернутись назад