15 травня – День учителя біології

       Біологія (від грец. біос — життя, логос — наука) — одна з найважливіших для людства природничих наук. Це пов"язано з тим, що саме біологія є основою медицини — науки, одним із напрямків якої є обґрунтування методів запобігання хворобам людини та зміцнення її здоров"я це наукова база для сільського господарства й виробництва продуктів харчування, дефіцит яких на земній кулі стає все відчутнішим. За допомогою сучасних біотехнологій вже найближчим часом можливий перехід на біопаливо, що, на думку вчених, при потребі допоможе подолати енергетичну кризу. І взагалі, саме біологія — ключ до гармонійного існування природи й людини, що є обов"язковою умовою не тільки сталого розвитку сучасної цивілізації, а й існування людства. 
        Любов до природничих знань слід розвивати з шкільної лави.  Біологію у 33 закладах загальної середньої освіти Бершадського району та професійному ліцеї викладають 49 педагогів, з них 1 - має звання "учитель -методист", 4 - звання "старший учитель", 11  спеціалістів вищої категорії,  26 біологи мають І кваліфікаційну категорію,  8 - ІІ категорію, по 2 - молодих спеціалістів і бакалаврів. 


     Учителі біології цілеспрямовано працюють над створенням, поповненням і збереженням наявної матеріально-технічної бази та навчально-методичного забезпечення викладання предмета.  У 10 школах (Бирлівська, Війтівська,  Красносільська,  Лісничанська, Устянська, Флоринська, Яланецька, Бершадські №1,2, 3) створені та функціонують кабінети біології, у 18 – біології та хімії (Березівська, Голдашівська, Дяківська, Кидрасівська, Кошаринецька, Крушинівська, Маньківська, Михайлівська, Поташнянська,  Ставківська ЗОШ І-ІІ ст., Тирлівська та Теофилівська філії Шляхівського ОЗ;  Великокиріївська,  Осіївська, П’ятківська, Серединська, Сумівська, Шляхівська  ЗОШ І-ІІІ ст.), у 4-х  -  спільні кабінети біології та  географії (Малокиріївська, М’якохідська ЗОШ І-ІІ ст., Шумилівський НВК, Тернівська ЗОШ І-ІІІ ст.).  
   Учителі біології є організаторами науково-дослідницької та природоохоронної діяльності в школах та територіальних громадах.  Так, у Сумівській ЗОШ І-ІІІ ст. здійснюється екологічна освіта і виховання на основі роботи шкільного лісництва, використання в процесі навчання екологічної стежини, шкільного дендрарію, шкілки, НДЗД, кімнати природи і екології, проведення дослідницької роботи на НДЗД та лісництві. У Флоринській школі також діє еколого-натуралістичний центр на громадських засадах, працює шкільне лісництво, кабінет екології, створена екологічна стежина ,закладено шкільний дендрарій, сад випускників. У Баланівській та Маньківській школах на високому рівні проводиться дослідницька робота на навчально-дослідних ділянках, в шкільному саду. Устянська ЗОШ І-ІІІ ст. тривалий час працює над  екологічним проектом «Школа сад безперервного цвітіння «Мальва». Центрами науково-дослідницької роботи з екології та біології, роботи з обдарованими дітьми є Війтівська та Бершадська школа №3.
     Результат  плідної праці учителів біології відображається в досягненнях дітей на олімпіадах та конкурсах. Протягом 5 останніх років учні шкіл району вибороли 10 призових місць на обласному етапі олімпіади з біології та  8  призових місць на ІІІ (обласному) етапі  олімпіади з екології. 2 учениці Війтівської ЗОШ І-ІІІ ст. були учасниками  ІV етапу Всеукраїнських олімпіад. Учитель біології цієї школи Анастасій Демидов двічі отримував сертифікат "Кращий фахівець року "на районному святі "Золотий Олімп".
       З метою популяризації природничих наук у школах обов′язковими є проведення предметних Тижнів - Тиждень біології (останній тиждень вересня) та Тиждень екології (листопад). Учні  навчальних закладів  району є неодноразовими переможцями в обласному конкурсі - захисті робіт з екології, зоології, рослинництва.           
       У зв′язку з епідеміологічною ситуацією, що склалася в Україні, всі заклади освіти перейшли на дистанційне навчання. Спільнота учителів біології району активно долучилась до вивчення та впровадження технологій дистанційної освіти. Насамперед,  висвітлюють на сайтах шкіл завдання щодо самопідготовки учнів, доповнюючи їх таблицями, схемами, презентаціями, посиланнями на Інтернет-ресурси тощо.  Для проведення уроків, візуального спілкування з учнями в режимі реального часу, прогресивні вчителі використовують систему онлайн-конференцій «Zoom», а також а віртуальний клас «GoogleClassroom» (платформа працює на ноутбуках, ПК, планшетах, мобільних пристроях). Зворотній зв'язок здійснюють педагоги через Viber, електронну  пошту або мобільні телефони. 
      Шановні колеги! Щиро вітаємо вас з професійним святом - Днем учителя біології!  Бажаємо міцного здоров’я, терпіння, сил, мудрості на роботі і вдома! Будьте завжди в позитивному настрої! Вірних і надійних друзів та колег! Добра і миру!
    Районний методичний кабінет


15.05.2020 | Aдмін

Вернутись назад