МОН пропонує завершити навчальний рік дистанційно

   Не зовсім традиційним видався 2019-2020 навчальний рік. Тривалий карантин вніс свої корективи в структуру організації  освітнього процесу. З метою дотримання заходів соціальної ізоляції, що є необхідними, та відповідають «Рамковим настановам щодо відповіді освіти на пандемію COVID-19 2020 року» (рекомендації Директорату з питань освіти та навичок ОЕСР у співпраці з Гарвардською вищою школою освіти) Міністерство освіти і науки України пропонує директорам шкіл не проводити масові заходи із залученням учасників освітнього процесу, відмовитись від проведення останніх дзвоників та випускних вечорів, перенести строки зарахування учнів до 1-х класів.
   Відповідні рекомендації містяться у листах МОН від 31.03.2020 р. № 1/9-182 «Щодо організованого завершення 2019/2020 навчального року та зарахування до закладів загальної середньої освіти»  та   від 16.04.2020 № 1/9-213 «Щодо проведення підсумкового оцінювання та організованого завершення 2019-2020 навчального року». 


   Також, учні 4-х та 9-х класів цього року звільнені від проходження ДПА – наказ МОН від 30.03.2020 р. № 463 «Про звільнення від проходження Державної підсумкової атестації учнів, які завершують здобуття початкової та базової загальної середньої освіти, у 2019/2020 навчальному році».
  Табелі навчальних досягнень учнів, свідоцтва про здобуття базової середньої освіти для учнів 9-х класів та свідоцтва досягнень школярів мають бути оформлені не пізніше 15 червня.
   Учням 1-8 та 10 класів, які не планують навчатися в іншому закладі освіти, копії відповідних документів мають бути надіслані електронною поштою. Оригінали документів школярі отримають у вересні 2020-2021 навчального року. Видача випускникам 9-х класів свідоцтв про здобуття базової середньої освіти має бути здійснена з урахуванням необхідності дотримання протиепідеміологічних вимог.
   У разі вручення свідоцтв про базову середню освіту до кінця червня, вступна кампанія до фахових коледжів для випускників дев’ятих класів може бути проведена без перегляду раніше визначених строків у липні.
Незалежне оцінювання та інші вступні іспити з використанням технологій ЗНО дозволяють не тільки забезпечити справедливий вступ, але й убезпечити вступників від скупчення в приймальних комісіях та на вступних іспитах, що дуже важливо в цьому році. ЗНО буде проведено орієнтовно з 25 червня до 17 липня. Вступна кампанія на основі 11 класів буде посунута на один місяць (серпень замість липня), навчальний рік для першокурсників ймовірно розпочнеться 15 вересня (для інших курсів він може розпочатись у звичайні строки)», - повідомив генеральний директор директорату вищої освіти Олег ШАРОВ.
   Календар інших вступних кампаній буде визначений до кінця квітня. Разом з тим, він наголосив, що ці строки можуть бути змінені, якщо заборона на відвідування закладів освіти її здобувачами буде продовжена після 1 червня 2020 року.


22.04.2020 | Aдмін

Вернутись назад