Освітній процес під час карантину

    Сучасний світ регулярно підкидає нам нові виклики, тож дедалі актуальнішою стає навичка вміти швидко реагувати на зміни. Для сфери освіти це питання особливо актуальне. У зв’язку з поширенням загрози захворювання коронавірусом COVID-19, в Україні оголосили карантин. 
ДИСТАНЦІЙНЕ І ЗМІШАНЕ НАВЧАННЯ: ЯК ЦЕ ПРАЦЮЄ
   В умовах карантину вчителі працюють з учнями, що перебувають удома, шляхом використання технологій дистанційного навчання з урахуванням  матеріально - технічних можливостей закладу освіти. 


    На всіх сайтах навчальних закладів створено розділ «Графік навчального процесу під час карантину», який допоможе вчителям – використовувати технології дистанційного і змішаного навчання, дітям – навчатися вчитися самостійно. Саме тут можна знайти посилання на електронні ресурси, які рекомендовано для вивчення, практичні завдання для виконання, різноманітні презентації тощо. 
    Зворотний зв’язок– це ключовий елемент дистанційного навчання. Існує чимало програм, що дозволяють вчителю створити завдання перевірки знань. Більшість з таких програм, мають мобільні версії, тож сам процес вирішення тестів зручний і цікавий. Батьки ж мають змогу моніторити весь процес й оцінювати прогрес своєї дитини.
    Міністерство освіти і науки України на своїй сторінці Фейсбук опублікувало перелік джерел, де можна безкоштовно навчатися, аби можна було провести наступні тижні з користю. Вказані ресурси – безкоштовні. Для роботи необхідно лише мати будь-який пристрій з доступом до мережі Інтернет.
Видавництво «Ранок» ініціює проведення Всеукраїнської Віртуальної школи. Онлайн - навчання триває кожного буднього дня за трьома рівнями навчання: рівень «Розвідники» (1–4 класи), рівень «Дослідники» (5–9 класи) і рівень «Винахідники» (10–11 класи).
    З 6 квітня в Україні розпочнеться проект «Всеукраїнська школа онлайн», що розрахований для учнів з п’ятого по одинадцятий клас. У межах проекту 40 педагогів з Києва на час карантину стануть вчителями для всієї України.    Навчатися дистанційно школярі зможуть у Facebook та YouTube, а також уроки щоранку транслюватимуть українські телеканали. Їхній перелік, а також розклад уроків на тиждень з’явиться зовсім скоро. Рекомендуємо батькам стежити за новинами та заохочувати дітей до навчання в онлайн школі. Власне, доєднатися до цього пізнавального контенту можна всією родиною.
ЗНО ПОПЕРЕДУ: ГОТУЄМОСЬ ОНЛАЙН
    Часу все менше, а відповідальності– все більше. Для випускника є різні можливості для дистанційного навчання.
Телеканал «Рада» спільно з Міністерством освіти і науки розпочав щоденну телетрансляцію безкоштовних відеоуроків та онлайн-курсів, який доступний на супутнику, кабельному, а також на YouTube каналах. Всі дні тижня відеоуроки транслюють о 9:30, 10:00, 10:30 та 11:30 (з 13:10 до 15:00 показуватимуть повтори).
Телеканал «Київ» транслює щоденну програму «Відкритий урок» учням 11 класів. У програмі трансляцій уроки з 12 навчальних предметів. Відеоуроки проходять по буднях о 9:30, 11:30 та 13:30, а також доступні на YouTube-сторінці каналу. Передбачається, що програма «Відкритий урок» стане постійною і охоплюватиме програму не тільки випускних класів. 
    Повний контент курсів підготовки до ЗНО з тестами, завданнями та конспектами занять можна пройти самостійно на освітніх платформах:
EdEra;
ILearn (Освіторія);
Prometheus;
BeSmart;
ДОМАШНЯ НАУКА: ЩО МОЖУТЬ ЗРОБИТИ БАТЬКИ
    Зараз актуально говорити про «трикутник партнерства»: діти, вчителі, батьки. Дійсно, без участі всіх трьох сторін навчальний процес вдома не налагодиш.
    Важливо розуміти, що карантин – це не канікули. Тому необхідно намагатися правильно організувати робочий день дитини, щоб повернення з карантину до школи відбулося максимально комфортно.
    Ну і звісно, варто підтримати свою дитину. Карантин – гарна нагода побути разом. Читання один одному ввечері – навіть якщо це тексти шкільної програми – чудове поєднання приємного з корисним.


31.03.2020 | Aдмін

Вернутись назад