«ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ ПРАВА»

   З 09  по 13 грудня 2019 року  проходив  Всеукраїнський тиждень права.
  Одним із завдань сучасної шкільної правової освіти є вміння здобувача освіти орієнтуватись у величезному потоці інформації. Навчити цього на уроці правознавства просто  неможливо, тому в навчальних закладах району щорічно проводиться тиждень  права, який включає в себе комплекс різноманітних форм позакласної роботи.
  Так, в рамках тижня були проведені заходи, спрямовані на забезпечення прав дитини та дотримання національних і загальнолюдських моральних принципів. Створено книжкові, тематичні виставки «Конституція України – гарант прав та свобод українців», «Конституційний захист прав, свобод людини, громадянина», «Правова література», «Що треба знати про право і закон», «Ти знаєш, що ти людина…», «День захисту прав людини» та ін. Оформлено  стенди правових знань «Ми і право», «Закон та відповідальність», «Закон і ми».


   10 грудня 2019 року в  усіх закладах загальної середньої освіти проведено Всеукраїнський урок «Права людини» з нагоди проголошення Загальної декларації прав людини, у рамках якого висвітлено питання міжнародно-правових стандартів у сфері захисту прав людини, поняття і сутності прав людини, основних механізмів її захисту. 
  Організовані   заходи,  були спрямовані на підвищення рівня правової культури, поширення знань про права і свободи людини і громадянина та набуття навичок в їх застосуванні, зокрема:
   - години спілкування: «Я маю право…»(1-4  класи), «Немає прав без обов’язків », Вміння знаходити себе в суспільстві», «Діти мають знати свої права», «Я – громадянин і патріот своєї держави», «Дебати: право на приватне життя», «Свобода та особиста недоторканість громадян», «Без правової культури немає правової держави»( 5-11 класи);
- виховні години для дітей різних вікових категорій з метою запобігання дискримінації та насильству в школі«Стежинками прав дітей»;
-  тренінги на тему «Мій улюблений світ без насилля», «Проблематика прав людини в сучасному суспільстві»; 
-виставка лепбуків «Мої права », «Права і обов’язки дитини», «Я маю право…»;
- конкурси учнівських малюнків:  «Мої права в малюнках», «Мої  права захищені  державою»,  «Особисті права»,   «Права людини очима дітей», «Мої права згідно Конвенції ООН про права дитини», «Ми маємо право жити щасливо», «Права дитини та людини – очима дитини», «Знай і поважай права» Війтівська ЗОШ І-ІІІ ст.;  
          Проведення різноманітних заходів мали на меті підвищити правову культуру дітей, стимулювати  в них бажання реалізувати свої права, необхідність виконувати обов’язки, виховувати повагу до прав інших.
       Робота над формуванням правових відносин продовжується і далі. Вона сприяє розширенню правових знань дітей, формує вміння співвідносити в житті норми моралі і права, застосовувати правові знання в повсякденному житті.
                         А.Філімонова, завідувач  районного методичного кабінету


16.12.2019 | Aдмін

Вернутись назад