Нова українська школа – відкрита, цікава та сучасна

     Нова українська школа – це ключова реформа Міністерства освіти і науки. Головна мета – створити школу, у якій буде приємно навчатись, і яка даватиме учням не тільки знання, а й уміння застосовувати їх у житті.
    НУШ – це школа, до якої приємно ходити учням. Тут прислухаються до їхньої думки, вчать критично мислити, висловлювати власну думку та бути відповідальними громадянами суспільства. Водночас батькам теж подобається відвідувати таку школу, адже тут панують співпраця та взаєморозуміння


Реформа НУШ розрахована на роки, адже неможливо швидко змінити освітню традицію, що плекалася в Україні протягом десятків років. Проте зміни вже розпочались, і Міністерство освіти і науки робить усе, аби вони були невідворотними. Зокрема, у вересні 2017 року було ухвалено новий закон “Про освіту”, який регулює основні засади нової освітньої системи. На черзі – ухвалення нового закону “Про загальну середню освіту”, в якому буде більш детально розкрито зміни, та затверджено новий Державний  стандарт початкової освіти. 
Саме цей Стандарт у 2017/2018 навчальному році апробовали у 100 школах по всій Україні (по два перших класи). А з 2018/2019 н.р.   всі першокласники навчаються по-новому: опановують знання та навички через діяльність, а під час ранкового кола вчаться висловлювати свої думки і почуття та слухати інших. 
З 1 вересня 2018 року в Бершадському районі за новим Державним стандартом початкової освіти почали працювати 32 перших класи: 8 у місті, 24-у селі для 511  учнів: 165 у місті і 346 у селах. У 2019/2020н.р. так навчаються 502 учні у 35 класах.
Новий Стандарт початкової освіти передбачає те, що педагоги працюватимуть за іншими методиками. Тому Міністерством освіти і науки України спільно з громадською спілкою “Освіторія”, Міжнародним фондом “Відродження” та студією онлайн-освіти EdEra започатковано нові підходи до освіти учителів, які навчатимуть учнів перших класів. Також сьогодні здійснюється підготовка тренерів з усіх областей України, які навчатимуть учителів, і створено онлайн-курс для підсилення очного навчання.
Учителі початкових класів пройшли курси підвищення кваліфікації на базі КВНЗ «Вінницька академія неперервної освіти» відповідно до заявлених періодів навчання.
Всього було забезпечено підвищення кваліфікації 226 особам району: директорам - 33, заступникам директорів з навчально-виховної роботи - 30, учителям початкових класів - 83, учителям англійської мови - 39, учителям фізичної культури - 1 і художньо-естетичного циклу - 2 .
Відповідно до Меморандуму між МОН та The LEGO Foundation усі перші класи в районі безкоштовно отримали набори LEGO, які допомагають впроваджувати ігрові та діяльнісні методи навчання в освітній процес.  Сьогодні всі учні Нової української школи забезпечені наборами «Шість цеглинок» та «LEGO Play Box». 
Нові ключові зміни державного стандарту — зміни в навчальному середовищі: у класних кімнатах створено сім осередків, першокласники на кожному уроці опиняються в умовах навчання, відкриттів, досліджень, читання, новин, тематичних подорожей, тиші і, звісно, відпочинку. У кожного учня є своя парта, органайзер для зберігання речей. Діти мають можливість розвивати уяву і логіку завдяки конструкторам «Лего» та 6 цеглинок, погратися м’якими іграшками. 
У 2018 р. Бершадським районом отримано субвенції з державного бюджету щодо забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти «Нова українська школа» у сумі 1 477 300 грн. З місцевого бюджету   виділено кошти для співфінансування потреб Нової української школи в сумі 368 094грн. Відповідно, у 2019році 1 мільйон 479 тис. 353тис., за умовою співфінансування з районного бюджету виділено 215 тис. 811 грн. та з бюджету Шляхівської ОТГ – 17 тис. 638 грн. 
Освітню субвенцію витрачено у відповідних пропорціях:
- 40% на придбання меблів,
- 25% на дидактичний матеріал (у 2018 - 40%),
- 35% на закупівлю комп'ютерної техніки.
Класи повністю обладнанні яскравими тематичними стендами, завдяки яким учні дізнаються про цікаві і корисні речі.
Співпраця між усіма учасниками освітнього процесу – вчителями, учнями, адміністрацією та батьками – наріжний камінь, який допоможе досягти вагомих результатів. Адже тільки так можливо втілити головну мету: змінити освітнє середовище, впровадити навчання для життя. І врешті-решт  – зробити українську школу відкритою, цікавою та сучасною.
Галина Савчук, методист РМК


03.12.2019 | Aдмін

Вернутись назад