Освіта: реформа, розвиток, взаємодія

      На Бершадщині забезпечено  сталий розвиток галузі відповідно до потреб громади. Діяльність відділу освіти, фізичної культури та спорту спрямована на виконання вимог чинного законодавства. Варто зазначити, що за останній період законодавство суттєво змінилося.  Прийнято Закон України «Про освіту», Концепцію Нової української школи, які  докорінно змінюють підхід до навчання як у школярів, так і у вчителів.
      Розумію: головне – чітко та правильно визначити пріоритети, врахувати об’єктивно відчуті трансформації в галузі, які з кожним днем набирають обертів і об’єднуються в поняття «реформа освіти». 


    Сьогодні освіта району - це 72 навчальні заклади.
    У 34 установах дошкільною освітою охоплено 1523 дитини, працює 85 груп. 460 працівників надають послуги у сфері дошкільної освіти, з них 187  вихователів. 
     Мережу закладів загальної середньої освіти складають 33 школи, у яких навчається 5163 учні. 
1300 працівників реалізують державну політику у закладах загальної середньої освіти, з них 682 вчителя.
81 учень здобуває  освіту за двома інтегрованими напрямками в  професійному ліцеї: тракторист-машиніст сільськогосподарського виробництва категорії А1, водій транспортних засобів категорії «В»,  «С»,  кухар, кондитер.
     Вдалося зберегти мережу закладів позашкілля: Станцію юних натуралістів, Станцію юних техніків, Будинок дитячої творчості та ДЮСШ. На базі них функціонують 87 груп та 47 спортивних секцій. Сьогодні позашкільною освітою охоплено 1725 вихованців. 
    Фінансування галузі освіти – величезна, об’ємна робота, на яку спрямовані кошти як державного, так і місцевих бюджетів. 
    Загальний зведений бюджет освіти району в 2018 році становив 166 млн.770 тис. гривень, із яких 97 млн. грн. - заробітна плата вчителів. Цьогоріч, вперше за останні роки, винагорода педагогічним працівникам була виплачена  в розмірі 100 %. За престижність праці вчителі отримують 20, 25-30 % надбавки (25% - учителі, які підготували переможців та призерів районного етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад, 30% - обласного).  
     Варто зазначити, що протягом року заборгованості із заробітної плати не було та виплачено всі обов’язкові надбавки.
     У минулому році питання зміцнення матеріально-технічної бази закладів освіти залишалося пріоритетним.
     Здійснено колосальну роботу з модернізації шкільних котелень. Лише за  останній час переобладнано дев’ять. І як результат: побудовано 4 модульних котельні (Бирлівська, Маньківська, Лісничанська та Осіївська школи) та опалювальний пункт у Баланівській школі, здійснено технічне переоснащення котелень Поташнянської, Дяківської, Флоринської та Яланецької шкіл. На що використано понад 8 млн. грн.
     З метою впровадження енергозберігаючих технологій  лише за 2018 рік у 16 школах замінено майже 500 вікон на загальну суму близько 3 млн. грн. Відновлено  теплотрасу в Бершадській ЗОШ І – ІІІ ст. № 1 (60 тис. грн.), частково відремонтовано систему опалення у Лісничанській ЗОШ І – ІІІ ст., замінено електропроводку в Голдашівській ЗОШ І – ІІ ст.  (105 тис. грн.).
     Відремонтовано дах Крушинівської  ЗОШ І – ІІ ст.  (620 тис. грн.), здійснено роботи щодо водовідведення та благоустрою території Бершадської ЗОШ І – ІІІ ст. № 3 (1,5 млн. грн.). 
     Проведено якісні капітальні ремонти спортивної зали  Бершадської ЗОШ І – ІІІ ст. № 2  (458 тис. грн.), харчоблоку Бершадської ЗОШ І – ІІІ ст. № 3 (500 тис. грн.), їдальні Серединської ЗОШ І – ІІІ ст. (597 тис. грн.), внутрішнього туалету Бершадської ЗОШ І – ІІІ ст. № 1 (370 тис. грн.).           
     За останні роки зросла частка командної та групової діяльності педагогічних колективів: знайдено новий формат залучення коштів у галузь. Це - проекти та гранти.
     Дев’ять освітянських проектів стали переможцями 15 обласного конкурсу розвитку територіальних громад. І як результат  - додатково залучено 1 млн. 662 тис. грн.  Ще вісім проектів – це переможці ІІ районного конкурсу (862 тис. грн.). Загалом у 2018 році реалізовано 28 освітянських проектів. 
     За підтримки народного депутата України М. І. Кучера у 2018 році з державного бюджету на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку галузі надійшла субвенція в сумі понад 2 млн. грн. та  656 тис. грн. було виділено за сприяння А. С. Матвієнка.
    Реалізуємо свої плани.  Якщо рік тому ми мріяли про сучасні комп’ютерні класи (у серпні закуплено 288 сучасних комп’ютерів та ноутбуків на суму понад 5 мільйонів гривень), то сьогодні придбано комп’ютерні столи для них.         Мультимедійних комплексів у 2017 році район налічував лише 10, зараз - 30. Закуплено 8 багатофункціональних пристроїв, так званих «фабрик друку» та принтери. 
     З 1 вересня  2018 року в 32 перших класах Нової української школи навчається 511 учнів.  Усі кошти державної субвенції та місцевого бюджету, що виділені на створення освітнього простору Нової української школи (майже 2 млн. грн.), освоєно повністю: закуплено дидактичні матеріали, комп’ютерну техніку,  шкільні меблі. Додатково залучено кошти спонсорів на загальну суму 169 тис. грн. За них придбано багатофункціональні пристрої, дошки класні стаціонарні, телевізори.  
     І як результат - комфортне, сучасне функціональне середовище Нової української школи, яке працює на дитину. 
Також у районі добре поставлено питання щодо розвитку інклюзивної освіти. 
     У 15 закладах, 26 класах організовано інклюзивне навчання для 28 особливих діток. На це виділено  418 тис. грн. державної субвенції. Відтепер такі діти мають рівні можливості доступу до освіти відповідно до здібностей, нахилів та індивідуального розвитку.
     З метою надання фахової допомоги вчителям та батькам, проведення комплексної оцінки дітей з особливими освітніми потребами створено  комунальну установу «Бершадський інклюзивно-ресурсний центр». У День Святого Миколая відбулося його урочисте відкриття. Для цього здійснено реконструкцію приміщення СЮТ, на що виділено майже 1,5 млн. грн. На оснащення центру предметно-ігровим і розвивально-корекційним, інтерактивним обладнанням з державного бюджету виділено 180 тис. грн.  
     Сьогодні влада докладає зусилля для зміцнення спортивної бази району.  Зокрема, капітально відремонтовано  чотири спортивних зали шкіл на суму майже 2 млн. грн., побудовано волейбольно-футбольний майданчик зі штучним покриттям, на що виділено понад 1 млн. грн. Відділом освіти, фізичної культури та спорту укладено договір на 1,5 млн. грн. для будівництва футбольно-волейбольного майданчика зі штучним покриттям у Війтівській школі. На конкурс проектів Державного фонду регіонального розвитку подано проект будівництва спортивної зали для Баланівської школи.  .
     Освіта – це сфера у якій результати не побачиш миттєво, але вони надзвичайно важливі, бо цілком визначають майбутнє поколінь. Тому запорукою успіху освітянської реформи є взаємодія між органами влади, місцевого самоврядування та педагогами. І як результат такої співпраці – підписаний Меморандум між райдержадміністрацією, районною радою,  народним депутатом  України М. І. Кучером та відділом освіти, фізичної культури та спорту. А 2018-2019 н. р. проголошено «Роком освіти».
     Користуючись нагодою, хочу висловити подяку всім небайдужим, хто допомагає у вирішенні найважливіших питань у галузі освіти, постійно підтримує конструктивні ініціативи та допомагає втілювати якісні зміни і починання. 


29.01.2019 | Aдмін

Вернутись назад