Позашкілля Бершадщини. Підсумки 2020. Станція юних натуралістів

Природа – найкраща з книг, написана на особливій мові.
Цю мову треба вивчати…

Н.Г.Гарін-Михайлівський

Початок 2020-2021 навчального року  був особливим не лише для закладів загальної середньої освіти, але й для позашкілля.  Бершадська станція юних натуралістів розпочала свою роботу в умовах адаптивного карантину з дотриманням протиепідемічних заходів.  На вимогу часу колектив закладу  опановує і застосовує технології дистанційного навчання, онлайн- конференції та відеозахисти науково-дослідницьких робіт. Це  допомагає  розвантажити та зацікавити дітей у новому форматі, дати можливість працювати творчо,  не виходячи за межі освітнього процесу.

У закладі сплановано роботу 9  гуртків еколого-натуралістичного і по одному гуртку біологічного та художньо-естетичного спрямування.   Групи працюють на базі станції юних натуралістів та в Бирлівській, Поташнянській ЗОШ І-ІІ ступенів, Сумівській, Флоринській  ЗОШ І-ІІІ ступенів. Позашкільною діяльністю охоплено більше 150 дітей.

Протягом  І семестру 2020-2021 н.р. вихованці закладу та учні шкіл району взяли участь у 12 конкурсах, акціях, операціях, тижнях відповідно до плану роботи закладу.

У жовтні в рамках Тижня біології та експериментального садівництва відбувся районний та обласний конкурс–захист дослідницько -експериментальних робіт. Вперше він був проведений у форматі відеозахисту. Переможниця районного етапу, учениця Маньківської ЗОШ І-ІІ ступенів Стоян Лілія, зайняла ІІ місце у обласному конкурсі (секція «Садівництво») з роботою «Дослідження впливу метеорологічних факторів та біохімічний склад  плодів яблуні ( Malus Domestika(L) Born(H) та груші (Pyrus communis (L) в умовах шкільного саду (Подільського регіону».

Переможцями обласного тижня екології та охорони природи стали: вихованка гуртка «Таємниці природи» Бершадської СЮН, учениця Бершадської ЗОШ І-ІІІ ст.  №3 Шевчук Вероніка (ІІ місце), учениця Сумівської ЗОШ І-ІІІ ст.. Крикун Мар'яна (ІІ місце), учень Тернівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Грабовський Роман (ІІІ місце).

Протягом року проходила  Всеукраїнська акція «Птах року – 2020», у якій традиційно взяли участь і вихованці СЮН. Мальська Марія, учениця Поташнянської ЗОШ І-ІІ ступенів (гурток «Юні друзі природи»), посіла ІІ місце в обласному етапі акції, а  учасники гуртка «Цікава зоологія», що працює на базі Сумівської ЗОШ І-ІІІ ступенів – ІІІ місце.

В обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Вчимося заповідувати» вихованка гуртка «Таємниці природи» (керівник Шевчук А.В.) Шевчук Вероніка  здобула перемогу у номінації «Учнівська молодь», посівши ІІ місце,а  Грабовський Роман з Тернівської ЗОШ І-ІІІ ступенів – ІІІ місце. Відповідно до підсумків Всеукраїнської акції «Ліси для нащадків»  колектив учнівського шкільного лісництва «Юні друзі лісу» Сумівської ЗОШ І-ІІІ ступенів  зайняв І місце.

Вихованці гуртка «Мистецтво нашого народу» (керівник Кошпетрук О.В.) посіли ІІІ місце у обласному та Всеукраїнському етапах конкурсу «Скарбниця народної духовності» у номінації «Виставка-презентація обрядових хлібних виробів регіонів України». Гуртківці вивчали традиції української випічки;  оформили змістовний тематичний постер та виставку власноруч виготовлених обрядових хлібних виробів нашого регіону.

В обласній виставці – конкурсі «Український сувенір» перемогу отримала Деркач Анастасія, учениця Великокиріївської ЗОШ І-ІІІ ст. у номінації «Предмети вжитку, що є зразками української сувенірної продукції», зайнявши ІІІ місце;  Михальченко Владислав, учень Красносільської ЗОШ І-ІІІ ступенів, у номінації «Сучасні дизайнерські вироби, що відповідають поняттю «сувенір» теж посів ІІІ місце.

Одним із улюблених та чисельних конкурсів, з яких розпочинається підготовка до новорічно-різдвяних свят, є Всеукранська виставка – конкурс «Новорічна композиція». Цьогоріч у ній взяли участь 29 закладів освіти і  38 учасників визнано переможцями у різних номінаціях. В обласному етапі конкурсу робота вихованки СЮН Шевчук Анни посіла ІІІ місце у номінації «Стилізована ялинка», виріб вихованця Бершадської СЮТ Парахонича Сергія-   ІІ місце. Також ІІ місце за «Різдвяний вінок» отримав учень Великокиріївської ЗОШ І-ІІІ ст. Яворський Олександр.

У 2021 році  Бершадська станція юних натуралістів має багато творчих планів щодо позашкільної діяльності та  змістовного дозвілля школярів.

Запрошуємо юних любителів природи! Наша сторінка у мережі фейсбук : https://www.facebook.com/profile.php?id=100043888944273

 Зоя Панченко, директор Бершадської СЮН

 



Продовження тексту новини



27.01.2021 | Aдмін

Вернутись назад