Підготовчі заходи щодо організації роботи закладів загальної середньої освіти Бершадського району у 2020/2021 навчальному році в умовах карантину

    Освіта Бершадщини готується до початку нового навчального року. Відділом освіти  закуплено антисептичні, дезінфекційні та гігієнічні засоби на всі школи. На виконання рекомендацій Міністерства охорони здоров’я, Постанови Головного державного санітарного лікаря України,  з метою створення безпечних умов для учасників освітнього процесу замовлено 47 безконтактних термометрів, 1000 пар нітрилових рукавичок, 86 сушарок для рук, 34 захисних щитків для працівників харчоблоків на загальну суму 222 820 грн.
     Під час проведення он-лайн наради, директорам закладів освіти поставлені завдання створити  відповідні умови під час освітнього процесу, обладнати місця для обробки рук та збору використаних масок і рукавичок;  створити умови для соціального дистанціювання та уникнення скупчень.  


   До старту навчального процесу рекомендовано:
- відкрити декілька входів до будівлі;
- встановити гнучкий графік початку занять для різних категорій учнів;
- закріпити за класами  навчальні кабінети для мінімізації пересування учнів у приміщеннях закладу освіти;
- збільшити відстань між партами;
- використовувати розмітку на підлозі чи панелях для організованого руху коридорами;
- використовувати великі приміщення – зокрема актові зали, рекреації, коридори, адаптовані для потреб навчання;
- за сприятливих погодних умов проводити заняття на відкритому повітрі;
- збільшити вільний простір в навчальних приміщеннях (прибрати зайві меблі, устаткування, килими, м’які іграшки тощо);
- організувати питний режим учасників освітнього процесу  із використанням індивідуального або одноразового посуду.
    Працівники закладів дошкільної та загальної середньої освіти, діти та їхні батьки будуть поінформовані про правила організації освітнього процесу, відвідування закладу освіти та перебування в ньому в умовах профілактики розповсюдження коронавірусної хвороби (СОVID-19). Інформація  висвітлюватиметься на сайті відділу освіти та сайтах шкіл, в інформаційних бюлетнях та на відповідних стендах.
     З 1 вересня до закладів освіти допускатимуть лише у масках або респіраторах, водночас на заняттях маски можна буде не використовувати. Проте, під час пересування приміщеннями закладу носіння масок є необхідним. Обов’язковою умовою буде щоденний моніторинг стану здоров'я учнів і працівників закладів освіти  шляхом проведення медичним працівником   (у разі його відсутності - іншим працівником, визначеним керівником закладу освіти) термометрії та опитування щодо самопочуття, а також організації регулярної комунікації з батьками учнів для з’ясування стану здоров'я учнів. Водночас,  надаватимуться роз'яснення батькам здобувачів освіти щодо необхідності впровадження  обмежувальних заходів стосовно відвідування закладу освіти сторонніми особами. Тобто, у період карантину до закладу не допускатимуть батьків або супроводжуючих осіб - крім тих, які супроводжують осіб з інвалідністю.
     Учням,  що належать до категорій, яким не рекомендовано за станом здоров’я перебувати в закладах освіти (особам із хронічними легеневими хворобами; особам, які мають розлади імунної системи; особам із захворюванням на цукровий діабет тощо), продовжити навчання за формами здобуття освіти, що максимально відповідають потребам їхнього захисту та безпеки. Це може бути педагогічний патронаж, екстернатна, сімейна (домашня) або дистанційна форми здобуття освіти).
    В організації освітнього процесу також відбудуться зміни. В залежності від епідеміологічної ситуації в країні та регіоні буде запроваджено  гнучку структуру навчального року; передбачено можливість внесення змін до термінів проведення канікул, початку та завершення навчальних семестрів. Буде обмежено проведення масових заходів (виробничих нарад, зборів, свят, лінійок тощо) в закритих приміщеннях.
    Незважаючи на особливості організації роботи у навчальних закладах в умовах  карантину, обмеження в спілкуванні, відділ освіти бажає всім учасникам освітнього процесу міцного здоров’я та впевненого старту 2020-2021 навчального року.


17.08.2020 | Aдмін

Вернутись назад