Пізнаємо природу через творчість

   У перший літній день в Україні, як і у всьому світі, відзначають добре і радісне свято – День захисту дітей. Діти – наш найдорожчий скарб, наша радість і наше майбутнє. Адже дитинство – це пора сподівань та здійснення мрій.
   Позашкільна освіта еколого-натуралістичного напрямку завжди відігравала важливу роль у системі освіти учнівської молоді і значною мірою сприяла формуванню її ціннісних, моральних та професійних орієнтацій. Адже доступ школярів до додаткових знань з природничих наук, відповідно до їхніх інтересів та покликання, формування екологічної культури та освіти, можливий лише завдяки постійній співпраці школи і позашкільного закладу, практичній участі вихованців та школярів в природоохоронних акціях, операціях, конкурсах.


    Підводячи підсумки навчального року, хочеться ще раз згадати переможців районних та обласних тижнів біології, екології, здорового способу життя, конкурсу «Юний дослідник»: Коченко Ангеліну, ученицю Маньківської ЗОШ І-ІІ ст., Петришину Каріну, ученицю Війтівської ЗОШ І-ІІІ ст., Тіраровського Олександра, учня Серединської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. В. Думанського, Швець Яну, ученицю Баланівської ЗОШ І-ІІІ ст.
   Третій рік на базі Станції юних натуралістів працює РНУТ «Ерудит». Учнівське товариство об’єднує 27 обдарованих і талановитих учнів Бершадщини. Члени наукового учнівського товариства у нинішньому навчальному році в обласному етапі конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт отримали 4 вагомі перемоги – по два І та ІІ місця. Учениця Флоринської ЗОШ І-ІІІ ст. Рудь Інна представила свою науково-дослідницьку роботу для участі у      Всеукраїнському етапі конкурсу-захисту науково дослідницьких робіт Малої академії наук України. Керівниками секції «Юні екологи» та «Фізика і астрономія» є Макарчук О.В. та Кушнір Л.І. 
    Одним із пріоритетних напрямів розвитку України на шляху її інтеграції з країнами Євросоюзу є екологічна безпека, тож проведення міжнародних конкурсів в Україні - це і узгодження наукових досліджень, і просвітницька діяльність, і можливість представлення творчих робіт. 
    У березні 2020 року вихованці закладу взяли активну участь в обласному етапі ХІІІ Міжнародного екологічного конкурсу «Метелики – німий шедевр природи» та отримали перемогу у трьох номінаціях, посівши два других та чотири третіх місця. Досконалу та неповторну красу метеликів гуртківці втілювали у малюнках, творчих роботах, фотографіях, віршах, мультфільмах, тощо.
   Вихованці гуртка «Кімнатне квітництво» (керівник Ткач Т.Г.) розробили цікаві проекти озеленення навчальних приміщень та території школи для участі в обласних етапах Всеукраїнських конкурсів «Галерея кімнатних рослин» та «Парад квітів біля школи», де посіли ІІІ місце.
    Гуртківці СЮН, долучаючись до участі у конкурсі «Годівничка», виготовили пташині їдальні, написали вірші та оповідання, намалювали малюнки про птахів, виготовили витинанки. Найактивнішими в цьому конкурсі були вихованці гуртка «Червона калина», які вибороли 5 призових місць (керівник Малиновська Л.В.). Марущак Анна, вихованка цього ж гуртка за творчу роботу «Логотип НЕНЦ у вишивці» посіла ІІІ місце у всеукраїнському етапі конкурсу «Україна рушникова». Сімоник Поліна посіла ІІІ місце в обласному етапі конкурсу «Новорічна композиція» у номінації «Новорічний подарунок», Бурковська Мирослава, вихованка гуртка «Юні лісівники» зайняла друге місце в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Зоологічна галерея», Борейко Євген посів друге місце в обласному етапі Всеукраїнського конкурсу «Гуманне ставлення до тварин» у номінації «Рослини і тварини – символи України».
    У новому навчальному році ми з нетерпінням чекатимемо на наших вихованців. Бажаємо вам, діти, міцного здоров’я, добра, радості, щасливого дитинства, розуміння з боку батьків та сяючих посмішок!
Зоя Панченко, директор Бершадської СЮН


01.06.2020 | Aдмін

Вернутись назад