Ми вшановуємо пам’ять Т. Шевченка

    Тарас Григорович Шевченко… Митець, який запалив серця людей усього світу своєю мудрістю, непересічним талантом, любов’ю до Батьківщини. Перефразовуючи Олеся Гончара, Шевченко – це той, хто живе в кожному з нас… Він – як сама душа нашого народу, правдива і щира… Поезія його розлита повсюдно, вона в наших краєвидах і в наших піснях, у глибинних, найзаповітніших помислах кожного… Тому щорічно у всіх закладах загальної середньої освіти району відбуваються заходи щодо вшанування пам’яті Великого Патріота України, людинознавця. 
   Вся творчість Великого Кобзаря – це безмежна любов до України, її народу, це сплав енергії й позитиву, незрівнянного таланту генія й святості у кожному слові, кожній його думці. У школах району організовуються виставки творів геніального митця «Вічне слово Великого Кобзаря», тематичні виховні заходи «Не забудемо тебе, Тарасе, крізь століття», «Наша дума, наша пісня не вмре, не загине…», бібліотечні уроки «І лине над землею Шевченкове святе слово», «Ні! Промінь той в душі не згас, що запалив колись Тарас».


     У рамках тижнів, місячників творчості геніального митця проводяться уроки української літератури «Ганна й Катерина – дві долі, два життя…», «В своїй хаті своя й правда, і сила, і воля…».
   Також цікаво та змістовно проходять літературні вечори, наукові конференції, лекції, бесіди, круглі столи, літературні читання і семінари. Під час їх проведення учні знайомляться з величезною творчою спадщиною письменника, маловідомими сторінками життєвого пошуку Тараса Шевченка.
    Сьогочас надзвичайно важливим є розвивати у юних душах любов і повагу як джерело духовного надбання і неосяжної гордості за свій край, народ, Батьківщину, як любив її колись Кобзар. З цією метою вже стало традицією проводити у школах літературно-мистецькі заходи, у рамках яких відбуваються брейн-ринги, флеш-моби, інтерактивні ранки, зустрічі з тем: «Світова велич Тараса Шевченка», «Слава Шевченка – слава України».
     «Кобзареві слова добра й любові, як слово батьківське в душі ми збережемо», - під таким гаслом у школах району відбуваються літературні читання віршів поета, інсценізації уривків з його прозових та драматичних творів. Тут учні розкривають свої таланти, декламаторські вміння, високу духовність та креативність. 
   Також з метою виховання в учнів поваги до культури і традицій українського народу, любові до рідної мови, позитивного ставлення до українського слова, творчості геніального поета щорічно проводиться Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка та Всеукраїнський конкурс учнівської творчості «Об’єднаймося ж, брати мої!». 
    «Феномен Шевченка відбиває нашу національну природу, наше світосприйняття, наше минуле і нашу надію на майбутнє. Він символізує душу українського народу, втілює його гідність, дух і пам’ять...» - говорив свого часу Є. Сверстюк. І це дійсно так, бо багатостраждальна муза Тараса, його безмежна відданість своєму народу тісно переплітаються з долею України, його думами і прагненнями:
    Свою Україну любіть. Любіть її… 
    Во время люте. В останню, 
    тяжкую минуту за неї Господа моліть…
Олена Деркач, методист РМК


10.03.2020 | Aдмін

Вернутись назад