Стежками Шевченкових доріг

     Тарас Григорович Шевченко… Світоч, геній, поет, прозаїк. З його іменем пов’язане сьогодення і майбутнє України. У своїх поезіях Кобзар завжди вболівав за долю рідного народу, відродження його мови, культури, звичаїв, традицій.
      Саме тому, у рамках Шевченківських днів, 22 березня 2019 року на базі Бершадської ЗОШ І – ІІІ ступенів № 1 відбулося засідання літературно-мистецького об’єднання «Світоч» під гаслом «Стежками Шевченкових доріг», у якому взяли участь педагоги та учні шкіл району.
       Захід пройшов у формі літературного калейдоскопу. 
       Попурі Шевченкових поезій представили вчителі та школярі Бершадської ЗОШ І – ІІІ ступенів № 2. У виступі звучали поезії Кобзаря та про нього. Виразне, емоційне читання шкільних декламаторів справило неабияке враження на присутніх.


     У рубриці «Авторство у Шевченкіані» юні літератори Бершадської № 1, Бершадської № 2, Шляхівської та Красносільської ЗОШ І – ІІІ ступенів представили свої вірші про Тараса Шевченка. Авторські поезії відзначалися патріотичним пафосом, ґрунтовним поєднанням мелодики і чарівності слова.
     Пісня і Шевченко! Шевченко і пісня! Просто, звично. Його поезію називають народною, та й не дивно – вона, дійсно, народна, бо він -письменник народний, син свого народу. Під таким гаслом прозвучали пісні на слова Кобзаря та про нього у виконанні дуету Бершадської ЗОШ І – ІІІ ступенів № 2. 
      Феномен Шевченка відбиває нашу національну природу, наше світосприйняття, наше минуле і нашу надію на майбутнє. Він символізує душу українського народу, втілює його гідність, дух і пам’ять... У рубриці «Говоримо про Шевченка» учні П’ятківської ЗОШ І – ІІІ ступенів презентували вислови відомих вітчизняних і зарубіжних письменників, літературних критиків, політичних діячів про творчість Великого Кобзаря.
     А школярі Бершадської ЗОШ І – ІІІ ступенів № 3 представили афоризми Т. Шевченка у рубриці «Шевченко для нас». Адже його повчання актуальні і сьогочас. Надихають нас, утверджують найцінніше: Україна і наш народ – вічні.
Ми вшановуємо Кобзаря за великий вклад у культуру не тільки України, яку він дуже любив і так промовисто описував, а й культуру світу. Його творчість є благородною частиною нашої літературно-мистецької спадщини. У рубриці «Мистецтво і Шевченко» відбулася інсценізація творів Великого Кобзаря, яку підготували юні аматори Маньківської ЗОШ І – ІІ ступенів.
      Наприкінці зустрічі прозвучав «Заповіт» Т. Шевченка різними мовами світу (українською, російською, німецькою, англійською) у виконанні учнів Бершадської ЗОШ І – ІІІ ступенів № 3. 
      Кажуть, мудрість людини у простоті, бо простота – це вияв думки, характеру, вміння спілкуватися, розуміти, радити. Тарас Григорович залишається на всі віки порадником, знавцем людської душі. Тому і прозвучали як настанова сучасникам слова з послання «І мертвим, і живим…», які інтерпретували школярі Бершадської ЗОШ І – ІІІ ступенів 
№ 1.
    Шевченко – це той, хто живе в кожному з нас. Він – як сама душа нашого народу, правдива і щира... Поезія Кобзаря - явище єдине і неповторне, натхненне джерело, з якого братимуть наснагу прийдешні покоління…
Олена Деркач, методист РМК

 



25.03.2019 | Aдмін

Вернутись назад