Розширена колегія освітян Бершадщини

      01 березня 2019 року на базі Бершадської ЗОШ І – ІІІ ступенів № 3 відбулася розширена колегія відділу освіти, фізичної культури та спорту Бершадської РДА, на яку було запрошено керівників шкіл, заступників з навчально-виховної та виховної роботи, директорів закладів позашкільної освіти, професійного ліцею, дитячо-юнацької спортивної школи. Також на колегії  були  присутні  голова Бершадської райдержадміністрації Стефанцов Іван Васильович та голова Бершадської районної ради Бурлака Михайло Григорович.
 Начальник відділу освіти, фізичної культури та спорту Тартачна О. М. зупинилася на досягненнях освітянської галузі, виокремила значні результати в олімпіадах і конкурсах. Детально окреслила питання освіти у рамках Нової української школи, обґрунтувала систему заходів, проведених відділом освіти щодо матеріально-технічного забезпечення закладів освіти району. Начальник відділу наголосила, що освіта сьогодні повинна бути істинною, повною, ясною і міцною. А це можливо лише за умови професіоналізму вчителя та сучасного технічного обладнання. Такими закладами можуть бути опорні школи… 


          Про підсумки ІІ та ІІІ етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад  з базових дисциплін у 2018-2019 н. р. розповіла у своєму виступі завідувач районного методичного кабінету Філімонова А. Г. Доповідач відзначила, що у районі добре налагоджена робота учительських колективів щодо підготовки учнів до участі в олімпіадах і конкурсах, Малій академії наук. А це сімнадцять призових місць з різних предметів. Сьогочас педагоги дбають про інтелектуальну освіту школярів, всебічний розвиток їх здібностей і талантів, формують творчість та нестандартність мислення. Бо сьогодні  здобувач освіти - це особистість, наділена гнучким розумом, креативним мисленням, сучасним інтелектом.
Романчук І. П., методист районного методичного кабінету, висвітлила питання використання варіативної частини навчальних планів закладами освіти у 2018-2019 н. р. Ефективність розподілу годин варіативної складової прослідковується за рахунок результативності участі учнів в олімпіадах, творчих конкурсах, природничих конференціях, огляді художньої самодіяльності. В усіх освітніх закладах району поглиблене вивчення предметів,  курсів за вибором, факультативів викладається на основі програм, затверджених Міністерством освіти і науки України або Комунальним вищим навчальним закладом «Вінницька академія неперервної освіти» та контролюється адміністраціями закладів загальної середньої освіти. При виборі годин варіативної складової враховуються потреби та інтереси учнів, фаховість педагогів та наявність матеріально-технічної бази.
           На підсумках фізкультурно-спортивної роботи у 2018 році зупинився головний спеціаліст фізичної культури та спорту Сировець С. Ф. У своєму виступі доповідач відзначив вагомі досягнення юних спортсменів району у 2018 році та обґрунтував основні завдання фізкультурно-спортивної роботи у 2019 році.
Аналіз виховної роботи в закладах освіти району за перший семестр 2018-2019 н. р.: національно-патріотичне та військово-патріотичне виховання – як пріоритетний напрямок сучасної української школи, - здійснила методист районного методичного кабінету Куцак В. В. Сьогодні головним завданням школи є виховання активного громадянина-патріота України, духовно багатої, всебічно розвиненої особистості. На цьому зосереджуються зусилля всієї системи національно-патріотичного виховання.
         Підсумки роботи закладів  позашкільної освіти у 2018 році проаналізували Панченко З. П., Бабій-Парахонич О. О., Баранова Л. Г. Доповідачі зупинилися на результативності роботи закладів позашкільної освіти (Станції юних натуралістів, Станції юних техніків та Будинку дитячої творчості відповідно), звернули увагу присутніх на вагомі досягнення та окреслили головні завдання на 2019 рік.
      «Ефективна співпраця – це насамперед взаємодія і взаємопідтримка у всіх починаннях. Сьогодні, об’єднуючи зусилля заради нових поколінь українців, які здатні зробити Україну успішною європейською державою, ми підписали Меморандум «Про партнерство заради розвитку освіти Бершадського району». Тому сподіваюся на ваше розуміння, підтримку та  командну роботу», - наголосив Стефанцов Іван Васильович. Також очільник району звернув увагу присутніх на те, що завдання влади та органів місцевого самоврядування – докладати максимум зусиль для формування нового освітнього середовища через зміцнення та модернізацію матеріально-технічної бази закладів освіти… А це клопітка робота на всіх рівнях, взаємодія, спрямована на результат, навчання та виховання нової генерації українців, сучасних, ерудованих, конкурентоздатних!
        Голова районної ради Бурлака Михайло Григорович відзначив те, що освітянська галузь на сьогоднішній день є пріоритетною у розвитку нашої держави, тому значна частина коштів як державного, так і районного бюджетів спрямована на розвиток освіти. Адже сьогочас головними завданнями є надання якісних освітніх послуг, вболівання за майбутнє покоління, створення комфортних умов для розвитку та виховання дітей і вирішення ключових питань розвитку освітньої галузі.
           Також очільники району нагородили грамотами відділ освіти, фізичної культури та спорту за вагомі досягнення у фізкультурно-спортивній галузі та педагогічні колективи шкіл за результатами районного етапу фестивалю вчительської та учнівської творчості «Проліски надії-2019».
            Наприкінці засідання освітяни ґрунтовно проаналізували  підсумки роботи за 2018 рік та окреслили завдання на наступний період.
         Час спонукає до освоєння новітніх технологій, бо прогрес диктує свої умови: результативності, умілого підходу до розв’язання проблем сьогодення. Та й, врешті-решт, час запитає нас… Бо сучасний педагог несе велику відповідальність перед прийдешнім…


01.03.2019 | Aдмін

Вернутись назад